ArcheoHotSpots

Wat is ArcheoHotspots?

ArcheoHotspots is een initiatief van het Allard Pierson Museum dat in samenwerking met de AWN- Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Erfgoed Brabant dit project gestalte geeft. De projectpartners hebben de ambitie om archeologie op een laagdrempelige manier en vanuit verschillende niveaus toegankelijk en tastbaar te maken.

Binnen dit project ontwikkelen de projectpartners in eerste instantie zes ArcheoHotspots.

De eerste drie starten in het centrum van Amsterdam (Allard Pierson Museum),  in ’s-Hertogenbosch (het Groot Tuighuis) en Eindhoven (Archeologisch Centrum Eindhoven Helmond). De eerste ArcheoHotspot, gesitueerd op de tweede verdieping van het Allard Pierson Museum, omringd door de nieuwe Romeinen afdeling, opent heel voorzicht de deuren in een experimentele fase, op het moment dat ook de Romeinenafdeling geopend wordt. Op 10 december ronden we deze experimentele fase af met de officiële opening van de ArcheoHotspot te Amsterdam. Eindhoven en Den Bosch zullen dan snel volgen.

Maar wat is nu eigenlijk zo’n ArcheoHotspot? Is het een plek waar mooie objecten zijn gevonden? Of is het een plek waar in de toekomst nog onderzoek moet plaatsvinden?

Niets van dat al: het is een plek waar het proces van de archeologie centraal staat. Een ArcheoHotspot is echter meer dan een fysieke plek: De ArcheoHotspot bestaat uit de componenten ArcheoLab, ArcheoScope en ArcheoCommunity.

De formule van de ArcheoHotspot kan op meerdere plaatsen worden hergebruikt. Op deze manier groeit uiteindelijk een landelijk netwerk van ArcheoHotspots.