ArcheoHotSpots

Pop-up ArcheoHotspots in Zwammerdam tijdens Romeinenweek

 donderdag 29 maart 2018 13:34
Pop-up ArcheoHotspots in Zwammerdam tijdens Romeinenweek

Tijdens de Romeinenweek van 28 april tot 6 mei kun je zelf meewerken aan archeologisch onderzoek naar een Romeins kampdorp. Op het terrein van zorginstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam worden verschillende activiteiten georganiseerd en is dit jaar weer een tijdelijke ArcheoHotspot te vinden. Kom kijken, doe mee en help de archeologen met hun onderzoek naar de Romeinse vicus uit Zwammerdam. Jong en oud is welkom van 10 tot 16 uur.

Net buiten het dorpje Zwammerdam bij Alphen aan den Rijn lag het Romeinse fort Nigrum Pullum met daaromheen een kampdorp of vicus. Hier bloeide een kleine samenleving, waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden. Archeologen onderzoeken nu wat er de afgelopen tijd na al die jaren in de grond is gevonden.  Romeins aardewerk, dakpannen, dierenbotten en andere vondsten vertellen ons van alles over een uniek stukje geschiedenis. Wie woonden in de vicus, wat deed men hier en zijn er nog sporen te vinden van de soldaten uit het fort? Kom kijken en vind het uit!

Activiteiten

In de Pop-up ArcheoHotspot vertellen de archeologen alles over de Romeinse geschiedenis en kun je zelf meehelpen aan het onderzoek. Daarnaast worden tal van activiteiten georganiseerd. Zo kun je met 3D-pennen meebouwen aan het fort en kampdorp in het klein of juist met grote blokken helpen aan een reconstructie op de plek waar het fort ooit stond. Ook vind je er een kleine doorlopende tentoonstelling en met de TimeTravel app reis je virtueel terug in de tijd en zie je zoals het er hier 2000 jaar geleden uitzag.

Kom langs of volg ons voor meer informatie

De ArcheoHotspot is geopend van 28 april tot 6 mei van 10 tot 16 uur op het terrein van Ipse de Bruggen, Spoorlaan 19, Zwammerdam. Het is geschikt voor alle leeftijden. 

Meer informatie vind je op www.romeinen.nu en op Facebook, ook over de volgende projecten van de ArcheoHotspots en Romeinse Vicus aan de Rijn.

Het project Romeinse Vicus aan de Rijn wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en Gemeente Alphen aan den Rijn.

 

Archief

ArcheoHotspot