ArcheoHotSpots

Interview Jeroen Oosterbaan: 'Dreumel is een Atlantis in de achtertuin'

 vrijdag 20 juli 2018 15:49
Interview Jeroen Oosterbaan: 'Dreumel is een Atlantis in de achtertuin'

In het uiterwaarden gebied bij Dreumel is iets bijzonders aan de hand. De opgraving van een archeologische mega-vondst. Al meer dan 100.000 vondsten waaronder meer dan een dozijn historische schepen binnen een relatief klein gebied. Het is de grootste en rijkste archeologische vindplaats van Nederland. het projectteam van Expeditie over de Maas werkt al zo'n acht jaar aan het project. Nu wordt ook het publiek bij het proces betrokken. Met de nieuwste ArcheoHotspot. Nauw betrokken bij het hele proces is Jeroen Oosterbaan, archeoloog en docent archeologie.

Jeroen is binnen het project als teamleider verantwoordelijk voor een team studenten van de Hogeschool Saxion. Hij is van oorsprong archeoloog en is al vrij vroeg bij het project betrokken. “Dat ging via Nils Kerkhoven, die via Saxion op zoek was naar hulp voor het uitwerken van het hele project. Daar werden al snel studenten bij betrokken.” De verschillende schepen werden als practica opgegraven en onderzocht.

De opgraving is een bijzonder en uniek project. Toen in 2010 werd begonnen met zandwinning in het gebied hield men nauwelijks rekening met archeologische vondsten. Inmiddels zijn er al meer dan 100.000 sporen gevonden en een twintigtal historische schepen. En het lijken er alleen nog maar meer te worden. Jeroen: "Het is echt een heel graaf project. Het is ongelooflijk hoe veel er wordt gevonden. Een echt Atlantis, maar dan in de achtertuin. Dit is binnen Europa echt heel bijzonder." Hij heeft geen idee hoe lang hij nog bij het project betrokken blijft. Er valt hier zoveel werk en onderzoek uit te halen, daar kunnen studenten nog jarenlang mee vooruit.

Wat hem het meest bijbleef is toen er bij de ODM 13 een roeispaan werd gevonden. Of een complete visfuik bij de ODM 7. Dat blijft je wel bij. Maar wat vooral opviel is het enthousiasme en betrokkenheid van de buurt. “Ook van mensen die zelf geen archeologische achtergrond hebben. Het is ongelooflijk hoeveel iedereen helpt met van alles. Ondanks dat er voor veel dingen geen geld is, wordt het toch gedaan. Dat is echt heel knap.” Het project bereikt een hoop goeds in de omgeving. Het verbind mensen. Maar ook voor de archeologie is het goed: De kennis van en interesse in archeologie bij het publiek wordt enorm vergroot.

 

 

 

Archief

ArcheoHotspot