ArcheoHotSpots

Spectaculaire lichting Romeinse Kano geslaagd!

 maandag 25 juni 2018 10:56
Spectaculaire lichting Romeinse Kano geslaagd!

Op donderdag 21 juni is een start gegeven aan het publieke deel van één van de meest spectaculaire archeologische projecten van de afgelopen tijd. Uit het zand in de uiterwaarden van de Maas zijn wel 200.000 vondsten gedaan, waaronder een groot aantal historische schepen opgegraven, variërend van tijd tussen de Romeinen tot aan de middeleeuwen. Het wordt nu al de grootste archeologische vindplaats van Nederland genoemd. Bijzonder is dat het publiek bij het project wordt betrokken in de vorm van een ArcheoHotspot die aan het project zal zijn verbonden, zolang de onderzoeken lopen.

Voor een groots zandwinningsproject wordt een gebied van zo'n 275 hectare tussen de Maas en de Waal in Gelderland uitgegraven. Hier, tussen de plaatsjes Dreumel en Alphen lijkt het inmiddels een woeste verlaten stuk grond, maar er worden gigantisch veel archeologische vondsten gedaan. Veel objecten uit alle mogelijke tijden, maar ook een groot aantal botten van historische dieren, zoals mammoeten en oerherten. Het meest spectaculaire zijn echter de vijftien historische schepen.

Vijftien historische schepen (en meer?)

Een aantal van de schepen verkeren nog in zo'n goede staat dat het lijkt alsof zij er nog maar pas liggen. Van andere schepen zijn slechts restanten, zoals de houten spanten gevonden. Toch is aan de bewerking van het hout nog duidelijk te zien wat de functie er van was en zo bieden de vondsten toch nog volop nieuwe informatie. De schepen zijn allen genummerd en ODM (Over De Maas) I tot ODM XV gedoopt. Ze zullen worden onderzocht en indien nodig worden gelicht. De climax van het project vond plaats tussen 18 en 29 juni. In deze periode van slechts twee weken zijn maar liefst vier schepen opgegraven. Daarvan was de lichting van een Romeinse kano afgelopen donderdag tot nu toe het hoogtepunt. Het vaartuig is samen met zijn klei-omhulling in één keer uit de grond getild en met een vrachtwagen naar de onderzoeksschuur verplaatst. 

Expeditie Over de Maas

Het project staat onder leiding van de archeologische werkgroep Expeditie Over de Maas en de schepen worden uitgegraven in samenwerking met studenten van drie verschillende universiteiten. Het publiek wordt ook betrokken. Er is een speciale ArcheoHotspot geopend waar bezoekers het onderzoek niet alleen van dichtbij kunnen meemaken, men kan ook daadwerkelijk meehelpen. Zo wordt de komende tijd de Romeinse kano van zijn klei-jasje ontdaan. Dan moet met zorg gebeuren, dus professionele begeleiding is er wel bij. Maar het wassen en sorteren van alle vondsten is zo'n groot karwei, dat het zonder de hulp van het publiek nog veel langer zou duren. Een echte win-win situatie dus. De ArcheoHotspots zijn voor dit publieke deel bij het project betrokken. Afgelopen donderdag is daarom ook het startschot gegeven met de openingshandelingen voor de Hotspot.

Onderzoek

De vondsten brengen veel interessante vragen met zich mee over de vondsten. Het team zal in de komende tijd proberen om hier samen met het publiek antwoorden op te vinden.

 

 Bekijk hieronder de foto's van de dag:

 

undefined

De werkzaamheden van Expeditie over de Maas vinden plaats in een historische stal/ boerderij.

undefined

De lichting van de Romeinse kano

undefined

De gelichte kano wordt op traditionele wijze gedoopt met het stukgooien van een fles champagne door een 'mystery-guest'. Een hele eer! 

undefined

Vlak voor de drukte van de opening was goed te zien hoe de nieuwe ArcheoHotspot in zijn omgeving te bezoeken zal zijn. 

 

 undefined

De ArcheoHotspot ging meteen in bedrijf!

undefined

Iedereen mocht alvast een stukje van de kano bekijken.

Archief

ArcheoHotspot