ArcheoHotSpots

Programma Archeohotspots op de Nationale Archeologiedagen

 donderdag 14 september 2017 14:55
Programma Archeohotspots op de Nationale Archeologiedagen

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 13,14 en 15 oktober krijgen jong & oud de kans om in de wondere wereld van de archeologie te stappen. Deuren die normaal gesloten blijven gaan open, nieuwe vondsten worden onthuld en op verschillende plaatsen mag het publiek ook zelf z'n handen vuilmaken. Natuurlijk zijn de ArcheoHotspots hierbij als partner betrokken. Je kunt terecht bij de verschillende bestaande vaste Hotspots, maar tijdens het weekend vindt je ons ook op een aantal andere plekken. Bekijk hieronder het uitgebreide programma van de ArcheoHotspots op de Nationale Archeologiedagen.

 

Voor de overige activiteiten die je tijdens de Archeologiedagen kunt doen kun je kijken bij www.archeologiedagen.nl/programma. Hier komen dagelijks ook nieuwe activiteiten bij.

 

undefined

ArcheoHotspot Nijmegen

Locatie: Museum Het Valkhof

Adres: Kelfkensbos 59

Programma:

In Museum Het Valkhof kunt u samen met een museumspecialist de bijzondere verhalen ontdekken achter 25 Topstukken uit het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten. Er is een zaal ingericht met de meest bijzondere stukken uit de collectie. De specialist geeft een rondleidingen op zaterdag van 14.00-16.00 uur en op zondag van 13.00-15.00 uur. Graag tot dan!

Zie ook: museumhetvalkhof.nl/tentoonstellingen

 

undefined

ArcheoHotspot Arnhem

Locatie: De Rozet

Adres: Kortestraat 16

Programma:

Word junior archeoloog in één dag.

Ben jij nieuwsgierig? Vind je het leuk om te puzzelen? Kun jij heel goed kijken en zie je zelfs de kleinste verschillen tussen voorwerpen die op elkaar lijken? Dan is archeologie echt iets voor jou!

Bij de ArcheoHotspot in Erfgoedcentrum Rozet kun je een mini-cursus archeologie volgen. Je gaat aan de slag met echte archeologische vondsten. Je leert onder andere wat determineren is en ontdekt wat het Colosseum en het GelreDome met elkaar te maken hebben. Als je alle opdrachten hebt uitgevoerd, ontvang je een diploma.

 

undefined

ArcheoHotspot Amsterdam

Locatie: Allard Pierson Museum

Adres: Oude Turfmarkt 127

Programma:

De ArcheoHotspot Amsterdam organiseert tijden de Archeologiedagen een programma samen met het museum Ons’ lieve Heer op Solder. Er zijn activiteiten op beide locaties en bij Bureau MenA in de Bazel op de Vijzelstraat. In het Allard Pierson Museum vind je de vaste ArcheoHotspot. Waan je een archeoloog voor een dag en onderzoek een beerput van het Waterlooplein. Marijn Stolk geeft een lezing over haar onderzoek naar identiteit rond de Vlooienburg in Amsterdam en in het Digital Museum Lab zie je een voorbeeld van hoe Virtual Reality toegepast kan worden in de context van een archeologiemuseum. Wat als 4000 jaar oude objecten in een virtuele wereld niet meer veilig achter glas hoeven te blijven staan?

Verder is er een pop-up ArcheoHotspot bij het Ons’ lieve Heer op Solder. Zie voor het programma hieronder op deze pagina. Met een routekaartje kun je navigeren tussen de verschillende locaties.

 

undefined

ArcheoHotspot ‘s-Hertogenbosch

Locatie: Groot Tuighuis

Adres: Bethaniestraat 4

Programma: De ArcheoHotspot in ‘s-Hertogenbosch organiseert op zaterdag en zondag een presentatie over de resultaten van het onderzoek naar Neanderthaler-vondsten, gedaan bij de aanleg van de Sint-Jansparkeergarage. Het programma wordt binnenkort online bekendgemaakt.

 

undefined

 

ArcheoHotspot Eindhoven

Locatie: Erfgoedhuis Eindhoven

Adres: Gasfabriek 2

Programma: Tijdens de Nationale Archeologiedagen zijn in Eindhoven een hoop verschillende activiteiten te doen rondom het thema Water Verbindt Erfgoed. De ArcheoHotspots sluiten hier bij aan met een aantal activiteiten die in en rond het Erfgoedhuis in de Gasfabriek worden uitgerold.

 - Op 13 oktober is om 10:00 een Erfgoedwandeling langs de Dommel en Gender. Vanaf 09.30 uur is er voor geïnteresseerden een korte inleiding over 3000 jaar LICHTstad als (uit)druk(kings)kunst en WATER als (natuur)levens(kracht)bronAan deze route zullen verhalen en lessen uit ons (verre) verleden worden opgehaald die voor eeuwig aan het nu nog altijd aanwezige erfgoed verbonden zijn.

 - Op 14 en 15 oktober kun je van van 11.00 tot 16.00 uur meedoen met verschillende historische kinderactiviteiten, die te maken hebben met het verleden en de rol die het water door de eeuwen heen speelde, georganiseerd door de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland (AVKP). Maak je eigen duimpotje, gebruik zelf de metaaldetector en nog veel meer leuke doe-activiteiten van fibula’s maken tot Romeins koken. 

- Op 14 en 15 oktober kan men ook onder de naam "Tunnelvisie" in het Ekkersrijt tunneltje, de ondergrondse verbinding tussen Eindhoven en het industriegebied Ekkersrijt, een kijkje nemen. Hier wordt door graffitikunstenaars gewerkt aan de verbeelding van de archeologische opgravingen, die hier in de omgeving van Son en Eindhoven-noord in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd. 

- Op zaterdag 14 oktober van 13.00 tot 16.00 uur is er een archeologische spreekuur. Wilt u meer weten over scherven, munten of metalen voorwerpen? Of liggen er thuis nog voorwerpen waarvan u niet weet wat het is of waar ze voor dienden? Heeft u vragen over opgraven en de metaaldetector, wat mag wel en wat niet, wat je moet doen als je iets vindt? Kom dan naar het archeologisch spreekuur in het Erfgoedhuis.

- Op zondag 15 oktober om 10.30 uur kun je meedoen aan de Stadswandeling ‘Eindhoven en het water’. Stadsgids Wim van Hoof vertelt altijd verrassend over Eindhoven. Tijdens deze stadswandeling ‘Eindhoven en het water’ leidt Wim u langs de Dommel, waar wordt ingegaan op de geschiedenis van deze rivier en de rol die het gespeeld heeft op de ontwikkeling van Eindhoven. De nadruk ligt ook op de talrijke verdwenen zijrivieren van de Dommel en de watermolens.

 

undefined

ArcheoHotspot Castricum

Locatie: Huis van Hilde

Adres: Westerplein 6

Programma: Het Huis van Hilde opent tijdens de Archeologiedagen een speciale ArcheoHotspot.

Het programma wordt binnenkort online bekendgemaakt.

 

undefined

ArcheoHotspot Utrecht

Locatie: Castellum Hoge Woerd

Adres: Hoge Woerdplein 1

Programma: In de ArcheoHotspot in Utrecht ligt de focus tijdens de Nationale Archeologiedagen op de vondsten van een opgraving van het Franse Kamp bij Austerlitz,. Daarnaast is de ArcheoHotspot in het Castellum geopend.

 

undefined

ArcheoHotspot Boxtel

Locatie: Oertijdmuseum, Boxtel

Adres: Bosscheweg 80

Programma: Op zondag 15 oktober opent een nieuwe vast ArcheoHotspot in het Oertijdmuseum in Boxtel. Ter gelegenheid van de Nationale Archeologiedagen zal de wethouder van o.a. cultuur, Maruska Lestrade-Brouwer de openingshandelingen verrichten. De opening op 15 oktober is toegankelijk voor publiek. Men kan er helpen bij het schoonmaken, sorteren en documenteren van vondsten. Tijdens de dag zijn er verder demonstraties vuursteenbewerking.

 

undefined

 

Pop-up ArcheoHotspot Bovenkarspel

Locatie: Paviljoen Het Streekbos

Adres: Veilingweg 21, Bovenkarspel

Programma: In een Pop-up ArcheoHotspot in Paviljoen Het Streekbos wordt verschillend Hoogkarspel-aardewerk uitgewerkt. Dit is een type bronstijdaardewerk dat specifiek in de regio in West-Friesland voorkomt. Zowel volwassenen en kinderen kunnen aanschuiven om de scherven te bestuderen en te sorteren aan de hand van een instructiekaart. Met vergrootglazen, weegschalen en meetlatjes gaan we aan de slag om vorm, magering, versiering, bakprocedure, etc. te determineren.

Je bent welkom op zondag 15 oktober tussen 10.00-17.00 uur in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel.

 

undefined

Pop-up ArcheoHotspot Ons Lieve Heer op Solder

Locatie: Ons Lieve Heer op Solder, Amsterdam

Adres: Oudezijds Voorburgwal 38

Programma: In het museum dat gevestigd is in een voormalige schuilkerk opent tijdens de Archeologiedagen een speciale Pop-up Hotspot. Hier kun je helpen bij het sorteren van materiaal uit een Beerput die is opgegraven tijdens de recente verbouwing van het museum.

 

undefined

Pop-up ArcheoHotspot Batavialand

Locatie: Batavialand, Lelystad

Adres: Oostvaardersdijk 01-13

Programma: Het programma wordt binnenkort online bekendgemaakt.

 

undefined

Pop-up ArcheoHotspot Alphen aan den Rijn

Locatie: Gemeentehuis Alphen aan den Rijn

Adres: Stadhuisplein 1

Programma: Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je in Alphen aan den Rijn meehelpen bij het onderzoek naar het Romeinse kampdorp (vicus) van Alphen en het vak van archeoloog ontdekken. Een team archeologen bestudeert en belicht opgravingsvondsten van oude opgravingen uit het centrum van Alphen in een TENToonstelling. Bekijk het aardewerk en andere vondsten en help zelf mee met het onderzoek. De archeologen geven ook uitleg over Romeins Alphen aan den Rijn en het dagelijkse leven van tweeduizend jaar geleden.