ArcheoHotSpots

Lize Noorda: publiek laten kennismaken met archeologie

 vrijdag 12 mei 2017 16:56
Lize Noorda: publiek laten kennismaken met archeologie

Lize Noorda is coördinator van de ArcheoHotspot in Arnhem. Zij leidde onlangs een bijzonder project waarbij het publiek de opgraving op het Kerkplein van dichtbij kon volgen en mee kon doen aan verschillende activiteiten. Het project bleek een groot publiek te trekken. Wij vroegen haar naar de totstandkoming en ervaringen bij het project.

 

Opgraving op het Kerkplein

De gemeente Arnhem is bezig om de zuidelijke binnenstad op te knappen en het plein voor de Eusebius vormt in deze plannen een belangrijk onderdeel. Het was de gemeente die het initiatief nam om de opgraving zichtbaar te maken voor publiek. Het paste binnen een bredere wens om archeologie bereikbaar te maken voor bewoners. Daartoe had zij een aantal jaren geleden een Archeologie Kiosk (een omgebouwde rode zeecontainer) ontwikkeld. De ArcheoHotspots zijn vervolgens gevraagd om invulling te geven aan een programma met activiteiten.

 

Vanuit de kiosk had men een zicht op de opgraving. Met behulp van vrijwilligers werden daarnaast rondleidingen, lezingen en andere activiteiten georganiseerd. Op internet was alles via livestreams te volgen.

 undefinedundefined

Organisatie

De organisatie hiervan verliep vlot, maar het vergde nog wat aandacht om binnen korte tijd voldoende publiciteit rond het project te krijgen. Ook gooide vervuiling van de grond nog roet in het eten. Lize: “Het eerste idee was om in de container vondsten te laten zien en bezoekers te laten meehelpen met het wassen van de vondsten. Dit kon door de vervuiling van de bodem in de binnenstad niet door gaan.”

 

Ook was er de afspraak dat de ArcheoHotspot elke dag open zou zijn, ook als het tien graden zou vriezen. “Op dagen dat het vroor beloofde ik daarom warme chocolademelk aan het einde van de dag en de andere dagen zorgde ik voor voldoende koffie, thee en koekjes.” Zo bleven de vrijwilligers gemotiveerd tijdens de koudere momenten.

 

Succes

Nu de opgraving voorbij is, is duidelijk dat de activiteiten goed werden bezocht.  Wel had het weer duidelijke een grote invloed op de opkomst. Men sloeg een week over omdat ze wisten dat we er nog wel even zouden zijn. Op mooie dagen kwamen wel zo’n 100 bezoekers bij de Archeologie Kiosk langs. De bezoekers waren enthousiast en wilden graag meer weten. Er kwamen zelfs mensen uit andere delen van Nederland speciaal voor de activiteiten naar Arnhem.

 

Leo Smole

Naast de openstelling voor publiek ter plekke was er ook veel interesse op internet. Een belangrijke factor voor dit succes was Leo Smole, die twee keer per week een korte presentatie gaf. Deze presentaties werden met livestreams direct op internet uitgezonden. De livestreams waren razend populair, ze zijn inmiddels duizenden keren gezien door mensen uit het hele land. Maar ook ter plekke kwamen mensen graag luisteren naar zijn sympathieke en toegankelijke verhalen. Lize was Leo op het spoor gekomen nadat hij een interview gaf bij een eerdere opgraving. “Toen ik hoorde dat hij ook zou graven op het Kerkplein, heb ik gevraagd of hij beschikbaar was voor deze activiteit.”

 

 

Meer opgravingen in de toekomst

Het project is overal goed ontvangen. Het publiek was enthousiast en de activiteiten werden goed bezocht. Er zijn dan ook plannen om in de toekomst meer opgravingen in Arnhem te volgen. Lize: “Zo zal dit jaar nog de nieuwe Jansbeek archeologisch worden begeleid. Die willen we ook gaan volgen.” De rode container zal weer worden gebruikt en er komen weer livestreams.

 

Maar nu zullen de vondsten ook kunnen worden gewassen en gepresenteerd en wordt een nieuwe activiteit georganiseerd met als werktitel ‘1,2,3 archeologie’. Dit is reeks workshops/spelletjes waar bezoekers van alle leeftijden mee aan de slag kunnen om meer te leren over archeologie. Het is vooral gericht op scholen die tijdens de opgraving op het Kerkplein belangstelling toonden om meer met de opgraving te doen.

 

Meer archeologie dus voor jong en oud!

 

undefined

Archief

ArcheoHotspot