ArcheoHotSpots

“Archeologie of dino’s: mensen zijn altijd op zoek naar het verleden”

 maandag 18 september 2017 10:46
“Archeologie of dino’s: mensen zijn altijd op zoek naar het verleden”

Interview Dik Bol, een ArcheoHotspot in Oertijdmuseum Boxtel


In oktober opent in Boxtel de nieuwste ArcheoHotspot. Hij krijgt een mooie plek in een nieuwe vleugel van het Oertijdmuseum. De Hotspot vormt een nieuwe publiekstrekker waar men binnen kan lopen en kennis kan maken met archeologisch onderzoek. Deze Hotspot zal zich specialiseren in de relatie tussen archeologie, geologie en paleontologie. De redactie ging alvast naar Boxtel om meer te weten te komen over het museum en de toekomstige Hotspot. We spraken met Dik Bol, voorzitter van de Archeologische Werkgroep in Boxtel die verantwoordelijk zal zijn voor het historisch materiaal waarmee in de Hotspot wordt gewerkt.

Oertijdmuseum, Boxtel
Het Oertijdmuseum is een privé initiatief van directeur René Fraaije. René heeft geologie en paleontologie gestudeerd, maar was ver daarvoor al actief met het uitgraven van fossielen. Als tiener was hij al gefascineerd door de oertijd en verzamelde hij fossielen. Voornamelijk ammonieten die hij zelf actief uitgroef. De privé verzameling fossielen werd al snel een museum. Eerst in een verbouwde schuur en later in een volwaardige museale setting.

Dat was zo’n 20 tot 30 jaar gelden. Inmiddels trekt het museum zo’n 75.000 bezoekers per jaar en een van de grote publiekstrekkers is de verzameling van ongeveer 100 modellen van dinosaurussen die er in de loop der tijd bij gekomen. Ook zijn er inmiddels skeletten van dinosaurussen te vinden. Onder andere van een Tyrannosaurus Rex en van een reusachtige Brachiosaurus. De focus is daarbij ook verbreed naar paleontologie en archeologie van de oertijd. Het succes wordt voor een groot deel getrokken door jonge bezoekers. Meer den de helft zijn kinderen.

Archeologie
De relatie met archeologie is in de laatste jaren opgekomen, maar was eigenlijk erg natuurlijk, vertelt Dik. Het gaat dan wel niet over dezelfde historische periode, maar voor het publiek maakt dat niets uit. Mensen zijn altijd op zoek naar informatie over het verleden, over wat er zich vroeger allemaal afspeelden op de plek waar ze zijn. Bovendien sluit het goed aan bij de bestaande activiteiten. Het biedt de mogelijkheid om het verhaal in een bredere historische context te tonen.

De Heemkunde Kring en Archeologische Werkgroep van Boxtel waren al langer op zoek naar een locatie voor het tonen van vondsten. Acht jaar geleden zijn we daarop begonnen met themavoorstellingen in het Oertijdmuseum. Die themavoorstellingen werden al snel breder en vertelden ook over andere periodes in de geschiedenis.

ArcheoHotspot
We waren bezig met nadenken over hoe we archeologie op een positieve en leerzame manier naar het publiek konden brengen. Op een gegeven moment hoorden we van de ArcheoHotspots en de mogelijkheden om er zelf een te starten. We hebben toen zelf contact gezocht. Het contact met Marjolein Woltering verliep makkelijk en positief en langzaam maar zeker kregen de plannen vorm.

We gaan bij de Hotspot beginnen met eigen materiaal van de Archeologisch Werkgroep in Boxtel. Dat komt niet specifiek uit één bepaalde tijd, maar is wel allemaal afkomstig uit de omgeving van Boxtel. Zo houdt het een binding met de omgeving. Het is materiaal dat is opgegraven, maar waarvan het nooit tot onderzoek is gekomen. Onder andere uit een kelder of van onder een straat in Boxtel. Dat zal de komende tijd worden uitgewerkt. Het publiek kan komen kijken, vragen stellen en ook zelf meehelpen. Ook zijn er unieke activiteiten bedacht zoals het zelf maken van replica’s van archeologische vondsten.

Er zullen drie mensen betrokken zijn bij de ArcheoHotspot. Naast Dik en René zal dat ook Carlo Spee zijn, die wordt de coördinator van de Hotspot. Pedro A Viegas, de curator en oorspronkelijk afkomstig uit Portugal zal de inrichting op zich nemen. Daarnaast wordt er in de Hotspot gewerkt met een groot aantal archeologische vrijwilligers. Niet iedereen is beroepsarcheoloog, maar ze zijn wel allemaal met historie bezig en erg enthousiast. Naast het beantwoorden van vragen helpen zij het publiek met het determineren van meegenomen vondsten. Men kan de vondsten of objecten altijd langs komen brengen en daarvan wordt vervolgens de herkomst bepaald. Misschien kan dat niet altijd meteen, maar in zo’n geval worden de vragen en foto’s doorgespeeld naar deskundigen. Overigens zijn vrijwilligers met veel of weinig archeologische ervaring meer dan welkom.

De openingstijden van de ArcheoHotspot vallen samen met die van het museum, van 10 tot 17 uur van dinsdag tot zondag. Zelf kijken en meehelpen aan de onderzoeken is elke 1e zaterdag van de maand van 10 tot 15 uur. De bedoeling is om dat snel uit te breiden.

Feestelijke opening
De opening van de ArcheoHotspot is op zondag 15 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen. Het wordt een groot feest waarbij de wethouder van cultuur van Boxtel, Maruška Lestrade-Brouwer aanwezig zal zijn. Het publiek kan dan alvast kennis maken met de Hotspot en er zijn demonstraties met steentijdgereedschap. Hakkers zullen dan vuursteen bewerken tot prehistorische werktuigen.

Vrijwilliger worden?
Ben je geïnteresseerd in de ArcheoHotspot of in de geschiedenis en zou je willen helpen met het begeleiden van bezoekers? De Hotspot in het Oertijdmuseum is op zoek naar vrijwilligers. Veel archeologische ervaring is niet vereist. Je kunt je aanmelden bij Dik Bol: voorzitter@heemkundeboxtel.nl

Archief

ArcheoHotspot