ArcheoHotSpots

ArcheoHotspot Utrecht lanceert Tegula-project

 donderdag 27 juli 2017 12:30
ArcheoHotspot Utrecht lanceert Tegula-project

Vanaf eind juli start in de ArcheoHotspot in het Castellum Hoge Woerd in Utrecht een nieuw project over Romeinse dakpanstempels. Bij dit Tegula-project worden Romeinse dakpannen in kaart gebracht en gedetermineerd. De gevonden dakpannen zijn afkomstig van het Romeinse Fort Fletio uit de 2e eeuw dat zich op het terrein van het huidige Castellum Hoge Woerd bevond.

Dakpannen in de Romeinse tijd

Dakpannen in de Romeinse tijd werden bij productie voorzien van een stempel van de fabrikant. Aan de hand van deze stempel kunnen we nu de herkomst van een dakpan achterhalen. Ook kan hiermee informatie worden verzameld over de legioenen, de verschillende periodes en de mate van verstening van het fort. De data zal bruikbaar zijn bij uitgebreid onderzoek naar dakpannen in Romeinse forten.

ArcheoHotspot

In de ArcheoHotspot kan het publiek meehelpen bij dit onderzoek. Van alle gevonden pannen worden een afdruk gemaakt van de stempel en vervolgens gecatalogiseerd en vergeleken met andere stempels. Ook leer bij je bezoek natuurlijk alles over de Romeinse Forten, de dakpannen en het onderzoek dat door de archeologen wordt uitgevoerd.

Het publiek wordt uitgenodigd om op woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur te komen helpen bij het onderzoek.

Archief

ArcheoHotspot