ArcheoHotSpots

ArcheoHotspot Romeinse Vicus

Van 24 april tot 6 mei bevindt zich op het Rijnplein in Alphen aan den Rijn de pop-up ArcheoHotspot Romeinse Vicus. Deze is te vinden in een legertent bij Theater Castellum. Twee weken lang kun je elke dag tussen 10.30 en 16.00 uur zelf meehelpen bij het onderzoek naar het Romeinse kampdorp (vicus) van Alphen en het vak van archeoloog ontdekken. 

 

Een team archeologen van projectgroep Romeinse Vicus aan de Rijn bestudeert en belicht opgravingsvondsten van oude opgravingen uit het centrum van Alphen in een TENToonstelling. Bekijk het aardewerk en andere vondsten en help zelf mee met het onderzoek. De archeologen geven ook uitleg over Romeins Alphen aan den Rijn en het dagelijkse leven van tweeduizend jaar geleden.

 

Romeinse Vicus

In Alphen aan den Rijn lag vroeger een Romeins fort (castellum). Rondom dit castellum, genaamd Albaniana, ontstond een kampdorp (vicus), waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden. Hoewel er vijftig jaar lang opgravingen zijn geweest in de vicus van Alphen, zijn veel vondsten nooit eerder bestudeerd en met elkaar in verband gebracht. Archeologen, verenigd in het projectRomeinse Vicus aan de Rijn, proberen het antwoord te vinden op vragen over ontstaan en duur van het kampdorp, de herkomst van de bewoners en de functie van het dorp. Ook onderzoeken ze het dagelijkse leven, de uitgeoefende ambachten en de manier waarop de bewoners met de soldaten van het fort en de lokale bevolking omgingen. 

Projectgroep Romeinse Vicus aan de Rijn

Het project is een samenwerking tussen ArcheoHotspots en Romeinse Vicus aan de Rijn. Het project Romeinse Vicus aan de Rijn wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland en gemeente Alphen aan den Rijn.

undefinedArcheoHotspot Romeinse Vicus

Rijnplein
Alphen aan den Rijn10:30 - 16:00