ArcheoHotSpots

Tentoonstelling Kunst van het Vuur

In het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam kun je ook de tentoonstelling 'Kunst van het Vuur' bekijken.

Hierin wordt voor het eerst een overzicht van de producten uit de Romeinse potten- en pannenbakkerijen van Nijmegen getoond. Dankzij bruiklenen van diverse instellingen, waaronder het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, kunnen topstukken zoals een mal voor het vormen van een Jupiterkop worden gepresenteerd.

De Romeinen begonnen al in de tijd van keizer Augustus, kort voor begin van de jaartelling, met het vervaardigen van aardewerk in Nijmegen. In de eerste eeuw na Christus produceerden de soldaten van het 10de legioen aardewerk voor eigen gebruik en veel bouwmateriaal voor de bouw van het stenen legioenskamp op de Hunerberg. In de tweede en derde eeuw was dé centrale productieplaats van tegels en dakpannen van de hele provincie Neder-Germanië gevestigd op de De Holdeurn bij Berg en Dal. Meerdere honderdduizenden tegels en dakpannen werden hier per jaar voor de bouw van de Romeinse forten (castella) langs de limes geproduceerd. Bouwmateriaal dat in Nijmegen is gemaakt, wordt door archeologen teruggevonden van Katwijk tot Bonn.

Bij ons kun je komen bekijken hoe de Romeinen op industriële schaal productie draaiden en waar je aardewerk zoal voor kunt gebruiken. En natuurlijk kun je in het ArcheoLab zelf meehelpen met het project rondom Romeins aardewerk! De toegang is gratis.