ArcheoHotSpots

9 oktober: ArcheoHotspot Eindhoven geopend in Erfgoedhuis

Op vrijdag 9 oktober 2015 heeft wethouder Mary-Ann Schreurs (Innovatie en Design, Duurzaamheid en Cultuur) de ArcheoHotspot Eindhoven geopend. Bij de ArcheoHotspot staat archeologie centraal en wordt archeologie tastbaar. Bezoekers zien archeologen aan het werk en kunnen vragen kunt stellen over gevonden oude voorwerpen. De toegang is gratis.

 

ArcheoHotspot is een plek waar iedereen naar toe kan. Bezoekers kunnen meehelpen met het sorteren van archeologische materiaal of onderzoeken of en waar er in hun omgeving een opgraving heeft plaats gevonden. Het is ook een plek waar bezoekers terecht kunnen met vragen over archeologische regelgeving bij bijvoorbeeld het aanleggen van een kelder onder het huis. Kortom, het is een ontmoetingsplek voor vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud, zowel online als op locatie. Een ArcheoHotspot bestaat uit drie onderdelen; een ArcheoLab, een ArcheoScope en een ArcheoCommunity.

 

Samenwerking

ArcheoHotspot Eindhoven is een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, AVKP (Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland) en ArcheoHotspots. ArcheoHotspots is een initiatief van het Allard Pierson Museum in Amsterdam, in samenwerking met AWN- Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. Dit is de derde ArcheoHotspot in Nederland, uiteindelijk komen er zes. ArcheoHotspots wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Doen, VSB Fonds, Stichting Dioraphte en het Amsterdams Universiteitsfonds.

 

Erfgoedhuis

ArcheoHotspot Eindhoven is gevestigd in het erfgoedhuis aan de Nachtegaallaan 15, gebouw 3. De openingstijden zijn maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en woensdagavond van 19.00 tot 22.00 uur. Het Erfgoedhuis vertelt het verhaal van Eindhoven. Met een vaste collectie van duizenden archeologische en historische voorwerpen uit Eindhoven biedt het inzicht in het verleden van de stad. Zo koppelt het Erfgoedhuis de lessen uit het verleden, aan begrip voor het heden en inspiratie voor de toekomst